Jdi na obsah Jdi na menu

Premiéry baletu Národního Divadla Brno

31. 8. 2011

 Sezona 2011-2012 nábídne divákům a fanouškům baletu,jak klasického tak moderního velmi zajímavý repertoár.Viz níže.

http://www.ndbrno.cz/balet/premiery-baletu-v-sezone-2011-2012




 

Sezona 2011-2012

PREMIÉRY BALETU v sezoně 2011/2012

GISELLE
Premiéra: 18. 11. 2011, Mahenovo divadlo

Giselle_Carlota_Grisi_1841.jpg

Adolphe Charles Adam (1803 – 1856)
Choreografie a režie: Robert Strajner
Kostýmy: Roman Šolc | Scéna: Daniel Dvořák

V roce 1841 se konala v Paříži premiéra nového baletu Giselle a měla tak obrovský úspěch, že se během jednoho desetiletí objevila na všech velkých baletních jevištích světa. Námět poskytl německý básník Heinrich Heine. Příběhu o dívkách, které ze zrazené lásky umřely ještě před svatbou a nyní nemohou nalézt v hrobě klid, se ujal Théophile Gautier, velký teoretik romantického divadla. Jímavou, líbeznou a melodickou hudbu, naplněnou francouzským šarmem vytvořil A. CH. Adam. Na našem jevišti půjde o nové nastudování tohoto baletu, které umocní romantickou atmosféru 19. století inscenováním na jevišti Mahenova divadla. Podle původního libreta Julese-Henryho Vernoye de Saint-Georges a Théophila Gautiera a choreografické koncepce Jeana Corraliho, Julese Perrota a Mariuse Petipy nastuduje tento klenot romantické baletní éry choreograf Robert Strajner – autor úspěšné inscenace Čajkovského Labutího jezera, kterou má náš soubor v repertoáru.

ČERTOVSKÉ POHÁDKY
Premiéra: 3. 2. 2012, Divadlo Reduta

__ertovsk___poh__dky.jpg

Repertoár souboru Baletu NDB tradičně přispívá k široké nabídce titulů Národního divadla Brno určených dětem a mládeži. K nim v příští sezoně přibudou tři krátké pohádky, které uvedeme na menší scéně v Divadle Reduta. Inscenace vytvoří mladí choreografové, z nichž někteří získávali své první zkušenosti ve třech ročnících tvůrčích dílen uváděných Baletem NDB pod názvem

Debut – Choreografický ateliér. Mladí tvůrci budou choreografy libretisty i režiséry krátkých příběhů, jejichž předlohou budou známé i méně známé pohádky s čertovskou tématikou.

PTÁK OHNIVÁK
Hra šesti a příběh Ptáka Ohniváka ve společném večeru
Premiéra: 30. 3. 2012, Janáčkovo divadlo

Pt__k_ohniv__k__Leon_Bakst__n__vrh_kost__mu_k_inscenaci_1910.jpg

Steve Reich / Six, Igor Stravinskij / Pták Ohnivák
Choreografie: Itzik Galili, Nataša Novotná
Dirigent: Caspar Richter

Balet Pták Ohnivák, přelomové dílo Igora Fjodoroviče Stravinského vzniklo v roce 1910. Tehdy si je u skladatele objednal slavný ruský impresário Sergej Pavlovič Ďagilev pro soubor Les Ballets Russes a jeho pařížské sezony. Dílo, které Stravinskému zajistilo přízeň veřejnosti i kritiky a pozici dvorního Ďagilevova skladatele, následovaly další jeho baletní kompozice. Stravinského hudba k baletu Pták Ohnivák spojuje prvky ruské tradice se vzdušností hudebního impresionismu.

Druhou část večera bude tvořit choreografie s názvem SIX izraelského choreografa Iztika Galiliho, který je autorem již více než šedesáti choreografií a který spolupracoval a vytvářel své práce pro takové soubory jako Les Ballets de Monte Carlo, Batsheva Dance Company, Bayerische Staatsoper München, Dutch National Ballet, Les Grands Ballets Canadiens, Nederlands Dans Theater II, Rambert Dance Company Scapino Ballet nebo Stuttgart Ballet.

Zdroj:

 

http://www.ndbrno.cz/balet/premiery-baletu-v-sezone-2011-2012

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář